Puhelintilaukset:
0201 211222 klo 11-19

Värivalinnoilla kodikkuutta

Julkaistu: May 15, 2020

Värien valinta on pitkälti makuasia ja jokainen luonnollisesti suosii juuri niitä värejä, joista itse pitää. On kuitenkin muutamia yleisiä vinkkejä, jotka on hyvä muistaa, kun on aika aloittaa kodin sisustus. Suomalaisissa kodeissa värien käyttö on ollut yleensä hyvin maltillista ja usein suositaan esimerkiksi valkoisen eri sävyjä. Viime vuosina värien käyttö on kuitenkin lisääntynyt, ja tänä päivänä kodin sisustuksesta voi bongata varsin räikeitäkin värejä.

Värien valinta sisustuksessa kannattaa aloittaa pohtimalla, mikä on huoneen käyttötarkoitus ja minkälaisen tunnelman sinne haluaa. Vaaleat, neutraalit värit rauhoittavat, rentouttavat ja auttavat keskittymään, kun taas tummilla sävyillä saat hieman kontrastia huoneeseen, sekä tunnelmasta intiimimmän. Vaalean sävyistä yleisimpiä ovat valkoinen, vaaleanharmaa ja beige. Nämä värit yksinään voivat olla hieman tylsiä ja yleensä kaipaavatkin jotain aksenttiväriä tai kuviollista yksityiskohtaa rinnalleen.

Vaaleat pinnat vaativat enemmän puhtaanapitoa kuin tummat, joten sekin kannattaa ottaa huomioon värivalintoja tehdessä. Vaaleat värit myös luovat tilan tuntua ja saavat huoneen näyttämään suuremmalta, kun tummilla väreillä puolestaan on päinvastainen vaikutus. Luonnonvalon määrä kannattaa myös ottaa huomioon, sillä se tekee tilasta avaramman. Jos siis sisustettava tila on hyvin pieni, eikä sinne juurikaan pääse luonnonvaloa, kannattaa välttää suuria tummia yksityiskohtia, jotka saavat tilan näyttämään entistä pienemmältä.

Kotia sisustettaessa on hyvä pohtia, mikä olisi kodin punainen lanka, eli siis jokin tietty piirre tai yksityiskohta, joka toistuisi tilan tai jopa koko kodin sisustuksessa luoden yhtenäisemmän ilmeen. Punainen lanka voi olla jokin tietty väri, kuvio tai vaikkapa pintamateriaali, joka toistuu esimerkiksi huonekalujen jaloissa, erilaisissa tasoissa ja koriste-esineissä.

Luonnonmateriaalien suosio sisustuksessa on kasvanut entisestään. Vaaleat puunsävyt ovat nuorekkaita ja trendikkäitä, kun taas tummilla puunsävyillä saat arvokkuutta ja tunnelmaa kotiisi. Jos haluat yhdistellä erilaisia puunsävyjä, kannattaa valita värit, joiden välille jää tarpeeksi suuri kontrasti. Jos taas haluat yhdistellä puunsävyjä erivärisiin tekstiileihin, sopii esimerkiksi lämmin puunsävy voimakkaan sinisen tai vihreän kaveriksi.

Kannattaa kuitenkin pysytellä tietyissä materiaaleissa ja väreissä, jotta tila pysyy rauhallisena. Jos valitset puuta ja muita luonnonmateriaaleja, voi olla että esimerkiksi kirkas metalli tekee tilasta levottoman. Hyvä vinkki on pitää kaikkien huonekalujen jalat ja vetimet yhteensopivina (vrt. sohvassa tammijalka + sohvapöydässä kirkas kromijalka TAI sohvassa sekä sohvapöydässä tammijalka).

Huoneen sisustuksessa tulisi olla hieman yli puolet yhtä tiettyä väriä ja sen eri sävyjä, jotta tila pysyy seesteisenä. Sen lisäksi noin 30% muita täydentäviä värejä ja kirsikkana kakun päällä vielä ripaus näyttävämpää aksenttiväriä. Tässä tilassa valkoisen sävyt ovat päävärinä, jonka kanssa tehosteseinän sekä lattian värit sointuvat kauniisti yhteen. Aksenttivärinä sen sijaan toimii lämmin ruskea, jota löytyy tuolista, valaisimesta, tauluista sekä koriste-esineistä.

Myymälöissä asiantuntevat myyjämme auttavat sinua myös oikeanlaisen värivalinnan suhteen!

TAKAISIN YLÖS