Tilaa kätevästi kotisohvalta! Soita puhelinmyyntiimme: 0201211222

Värivalinnoilla kodikkuutta

Julkaistu: May 15, 2020

Värien valinta on pitkälti makuasia ja jokainen tietenkin suosii juuri niitä värejä mistä itse pitää. On kuitenkin joitain yleisiä vinkkejä mitkä on hyvä muistaa, kun on aika aloittaa kodin sisustus. Suomalaisissa kodeissa värien käyttö on ollut yleensä hyvin maltillista ja usein suositaan valkoisen eri sävyjä. Viime vuosina värien käyttö on lisääntynyt ja tänä päivänä kodin sisustuksesta voi bongata monia räikeitäkin värejä.

Värien valinta sisustuksessa kannattaa aloittaa pohtimalla, mikä on huoneen käyttötarkoitus ja minkälaisen tunnelman sinne haluaa. Vaaleat, neutraalit värit rauhoittavat, rentouttavat ja auttavat keskittymään, kun taas tummilla sävyillä saat hieman kontrastia huoneeseen, sekä tunnelmasta intiimin. Vaalean sävyistä yleisimpiä ovat valkoinen, vaalean harmaa ja beige. Nämä värit yksinään voivat olla hieman tylsiä ja yleensä kaipaavatkin jotain aksenttiväriä tai kuviollista yksityiskohtaa kaveriksi.

Vaaleat pinnat vaativat enemmän puhtaanapitoa kuin tummat, joten se kannattaa ottaa myös huomioon värivalintaa tehdessä. Vaaleat värit myös luovat tilan tuntua ja saavat huoneen näyttämään isommalta, kun taas tummilla väreillä on päinvastainen vaikutus. Luonnonvalon määrä kannattaa myös ottaa huomioon, sillä se tekee tilasta avaramman. Jos siis sisustettava tila on hyvin pieni eikä sinne juurikaan pääse luonnonvaloa, kannattaa välttää suuria tummia yksityiskohtia sillä se saa tilan näyttämään yhä pienemmältä

Kotia sisustettaessa on hyvä pohtia mikä olisi kodin punainen lanka, eli siis jokin tietty piirre tai yksityiskohta joka toistuisi tilan tai jopa koko kodin sisustuksessa ja näin loisi yhtenäisemmän olemuksen. Punainen lanka voi olla jokin tietty väri, kuvio, tai vaikka jokin pintamateriaali kuten vaikka tammi, joka toistuisi esimerkiksi huonekalujen jaloissa, erilaisissa tasoissa ja koriste-esineissä.

Luonnonmateriaalien suosio sisustuksessa on huikea. Vaaleat puun sävyt ovat nuorekkaita ja trendikkäitä, kun taas tummilla puun sävyillä saat arvokkuutta ja tunnelmaa kotiin. Jos haluat yhdistellä eri puun sävyjä, kannattaa valita värit joiden välille jää tarpeeksi suuri kontrasti. Jos taas haluat yhdistellä puun sävyjä erivärisiin tekstiileihin, sopii esimerkiksi lämmin puun sävy voimakkaan sinisen tai vihreän kaveriksi.

Kannattaa kuitenkin pysytellä tietyissä materiaaleissa ja väreissä, jotta tila pysyy rauhallisena. Jos valitset puuta ja muita luonnonmateriaaleja, voi olla että esimerkiksi kirkas metalli tekee tilasta levottoman. Hyvä vinkki on pitää ainakin kaikkien huonekalujen jalat ja vetimet yhteensopivina (vrt. sohvassa tammijalka + sohvapöydässä kirkas kromijalka TAI sohvassa sekä sohvapöydässä tammijalka).

Huoneen sisustuksessa tulisi olla hieman yli puolet yhtä tiettyä väriä ja sen eri sävyjä, jotta se pysyy seesteisenä. Sen lisäksi noin 30% muita täydentäviä värejä ja viimeisenä ripauksena aksenttiväri. Tässä tilassa valkoisen sävyt ovat päävärinä, johon tehosteseinän sekä lattian värit sointuvat kauniisti. Aksenttivärinä tässä on lämmin ruskea, jota löytyy tuolista, valaisimesta, tauluista sekä koriste-esineistä.

Myymälöissä asiantuntevat myyjämme auttavat sinua varmasti värivalinnan tekemisessä huonekaluja valitessasi.

TAKAISIN YLÖS