Puhelintilaukset:
0201 211222 klo 11-19

Huonekalujen hoito

Julkaistu: March 03, 2021

Rakkaista huonekaluista on syytä pitää hyvää huolta, jotta ne palvelisivat käyttäjäänsä mahdollisimman pitkään. Kaikkein tärkeintä on, että huonekaluja käytetään juuri siihen tarkoitukseen, johon ne ovat valmistettu. Käytössä on syytä huomioida myös turvallisuustekijät - oikein koottu ja käytetty huonekalu on turvallinen.

KÄYTÄ OIKEIN HUONEKALUASI

Huonekalun käytössä on otettava huomioon turvallisuustekijät:

 • huonekalua ei saa käyttää tikkaina
 • ei saa istua käsinojalla,
 • ei saa kuormittaa liikaa
 • noudatettava valmistajan erikoisohjeita

Silloin tällöin on tarkistettava, että helat ja ruuvit ovat edelleen hyvin kiristettyjä. Huonekalun jaloissa on hyvä olla suojus, joka on materiaaliltaan käyttötarkoitukseen sopiva. Varmistetaan, että lattiamateriaali kestää ilman painaumia huonekalujen jalkojen kuormitukset. Varmistetaan, ettei värillinen huonekalu- tai suojusmateriaali jätä jälkiä lattiaan. Kosteudesta pilaantuvalla lattialla käytettävä suojus ei saa imeä vettä. Huonekalua ei saa sijoittaa voimakkaaseen auringonvaloon tai lämmityslaitetta vasten. Huonekalu sijoitetaan huoneeseen siten, että se ei ole kulkureitillä, ja etteivät huoneen aukeavat ovet kolhi sitä. Huonekalua ei saa jättää ulos. Huonekalun mukana tulleita käyttöohjeita on syytä noudattaa. Erityisesti on kiinnitettävä huomiota mekanismien oikeaan käyttötapaan. Mikäli kerran koottua hyllykköä on tarpeen siirtää, on hyllykkö ensin tyhjennettävä tavaroista. Elementit irrotetaan toisistaan ja siirretään yksi osa kerrallaan. Hoito-ohjeita sivuilta löytyy neuvoja yleisimpien huonekalumateriaalien hoitoon ja tahranpoistoon. 

KUINKA KALUSTEITA HOIDETAAN?

Eri materiaaleja hoidetaan eri tavoin. Yhdelle pintamateriaalille sopiva puhdistusaine voi pilata toisen materiaalin, joten on syytä noudattaa annettuja hoito-ohjeita. Huonekalujen hoitoon pätee edelleen vanha viisaus, että ahkera ylläpitosiivous neutraaleilla aineilla on parempi kuin shokkihoito vahvoilla pintoja kuluttavilla aineilla. Puhdistusaineita voidaan jaotella esim. pH-arvojen mukaan. Useimpiin tilanteisiin sopii parhaiten neutraali tai heikosti emäksinen puhdistusaine. Tahrojen poistoon voidaan käyttää jotakin liuotetta, kuten esimerkiksi mineraalitärpättiä tai denaturoitua spriitä, joita saa ostettua rautakaupoista ja huoltoasemilta. Puhdistusaineet tulee säilyttää niin, että lapset eivät saa niitä haltuunsa. Puhdistusaineiden kauppanimet ja tietoa niiden käyttöalueista saa esimerkiksi Teknokemian Tiedotuskeskuksen julkaisuista

PUHDISTUSAINEIDEN pH-ARVOT

Neutraali pesuaine

Neutraalin puhdistusaineen käyttöliuoksen pH on 6-8

 • astianpesuaineet, ikkunanpuhdistusaineet ja pintojen puhdistusaineet
 • puhdistusvaikutuksiltaan kaikkein miedoimpia
 • soveltuvat kaikille vettä sietäville pinnoille.

Emäksinen pesuaine

Heikosti emäksisen puhdistusaineen pH on 8-10

 • yleispuhdistusaineet, ikkunanpuhdistusaineet, desinfioivat puhdistusaineet sekä tekstiilipintojen vaahtopuhdistusaineet
 • soveltuvat kaikille vettä sietäville pinnoille, erinomainen myös wc- ja pesutilojen sekä saunan pesussa.

Emäksisen puhdistusaineen pH on 10-11

 • yleispuhdistusaineet, hankausaineet, ikkunanpuhdistusaineet ja desinfioivat puhdistusaineet
 • ainetta käytettävä varoen maalipinnoilla. Aineet pehmittävät vahat.

Vahvasti emäksisen puhdistusaineen pH on yli 11

 • uuninpuhdistusaineet, desinfioivat pesuaineet, koneastianpesuaineet ja vahanpoistoaineet
 • käytettävä maali- ja lakkapinnoille erittäin varovasti.

 Hapan pesuaine

Happaman puhdistusaineen käyttöliuoksen pH on 0-6

 • heikosti happaman pH on 5-6
 • happaman pH on 2-5
 • vahvasti happaman pH on 0-2
 • wc:n puhdistusaineet, ruoste, kalkki ym. tahrojen poistajat.
 • aroille pinnoille käytettävä varoen tai ei lainkaan. Ei sovellu alumiinille, emalille, havupuupinnoille tai marmorille.

 

PUHDISTUSMENETELMIÄ

Harjaus

Roskien tai kuivan irtolian poistaminen harjalla kaluste- ja tekstiilipinnoilta.

Imurointi

Irtolian poistaminen imurilla.

Kuivapyyhintä

Pyyhitään kuivalla pölyä sitovalla siivouspyyhkeellä.
Sopii pinnoille, jotka eivät siedä vettä.

Nihkeäpyyhintä

Pyyhitään esimerkiksi neutraalissa puhdistusaineliuoksessa nihkeytetyllä siivousvälineellä, kuten siivouspyyhkeellä. Pinta jää kosteaksi ja sen voi kuivata tai antaa kuivua itsestään. Poistaa irtolian lisäksi vähäistä tahraisuutta. Sopii kevyesti likaantuneille pinnoille, eikä aratkaan pinnat vahingoitu.

Kosteapyyhintä

Pyyhitään puhdistusaineliuoksessa kostutetulla siivousvälineellä, esimerkiksi siivouspyyhkeellä. Pinta jää kosteaksi ja sen voi kuivata tai antaa kuivua itsestään. Sopii tuoreeseen likaan ja kevyesti likaantuneille pinnoille.

Märkäpyyhintä

Ainoastaan vettä sietäville pinnoille. Pyyhitään puhdistusaineliuokseen kastetulla siivousvälineellä. Pinta jää niin märäksi, että se on kuivattava. Jos on käytetty voimakasta puhdistusainetta, pinta huuhdellaan.

Painehuuhtelu

Suoritetaan tekstiilimateriaaleille painehuuhtelukoneella. Paineinen vesi ja puhdistusaineliuos ohjataan suuttimen kautta puhdistettavalle pinnalle. Koneessa on imuri, joka imuroi veden ja puhdistusaineliuoksen.

Höyrypuhdistus

Vesihöyryllä suoritettava puhdistus, jota tehostetaan mekaanisella käsittelyllä. Vesihöyry irrottaa kiinnittyneen lian, joka poistetaan pyyhkimällä tai imuroimalla.

 

SUOJAUSMENETELMIÄ

Vahaus

Pinnan suojaaminen vahalla.

Öljyäminen

Pinnan suojaaminen tarkoitukseen sopivalla öljyllä.

Pinnan käsittely tekstiilipintojen suoja-aineella

Kosteuden ja lian imeytymisen kuituihin luodaan estävä kalvo, joka saadaan aikaan joko suihkuttamalla tai veteen lisättävällä suoja-aineella.

 

KOVAPINTAISTEN KALUSTEIDEN PUHDISTUS

Kalusteissa käytetään mm. puuta, muovia, metallia, lasia, kiveä sekä linoleumia. Useimmat puukalusteet ovat lakattuja tai maalattuja, jotkut öljyttyjä, vahattuja tai täysin vailla pintakäsittelyä. Kalusteiden puhdistuksessa ja hoidossa on ratkaisevaa se, miten pinta kestää kosteutta.

Kalusteita imuroidaan pölysuuttimella tai pyyhitään nihkeällä liinalla säännöllisesti. Kalusteiden jalat, samoin kuin koristeelliset ja monimuotoiset kalusteetkin, on usein kätevintä imuroiden. Laajoilta tasopinnoilta saa pölyt nopeimmin pois nihkeällä liinalla pyyhkimällä. Tahrat sekä kevyt lika poistetaan tarpeen mukaan kostealla pyyhkimällä ja kosteudelle arat sekä kiiltävät pinnat kuivataan kiiltäviksi.


PUU, PUULEVYT JA VIILUTETUT LEVYT

Yleistä

Huonekaluissa puu voi olla useissa eri muodoissa, esimerkiksi kokopuuna (massiivipuuna) tai viilupintaisena levynä. Kokopuu turpoaa tai kutistuu helposti. Tasaiset, kokopuiset pinnat voivat vinoutua, kaareutua tai lommoutua. Kokopuista huonekalua ei pidä asettaa alttiiksi voimakkaalle lämmön tai kosteuden muutokselle. Viilu on ohut puulevy, jonka paksuus vaihtelee. Viilulla voidaan päällystää esimerkiksi puu-, lastu tai kuitulevyä (kuten esim. MDF). Pinnan kestävyys riippuu puun laadusta, pintakäsittelystä, viilun paksuudesta sekä sen alla olevasta materiaalista. Käsittelemätön puu likaantuu ja tahraantuu helposti. Tämän vuoksi pinnat on yleensä käsitelty joko maalilla, lakalla, öljyllä tai vahalla. Pintaa hoidetaan aina sen käsittelytavan mukaisesti.

KÄSITTELEMÄTÖN PUU

Käsittelemättömän puunpinnan voi huoletta pestä jopa hankausaineella tai karkeahkolla hankauspesimellä. Pinta on hyvä ensin pestä pyöröliikkein ja lopuksi puun syiden suuntaan, jotta puu kuluisi tasaisemmin. Pinta huuhdotaan väljällä, kylmällä vedellä; tällöin puun huokoset supistuvat ja puu säilyy valkoisempana. Pesussakin on hyvä käyttää viileää vettä. Kuuma vesi turvottaa puuta ja päästää lian tunkeutumaan aukinaisiin huokosiin. Perusteellisen pesun jälkeen pinta voidaan suojataan öljyämällä, mutta vain kulunut ja haalistunut pinta kannattaa öljytä.

MAALATTU PUUPINTA

Maali muodostaa pintaa suojaavan kalvon, joka peittää täysin puun kuvioinnin. Maalipinta saattaa olla kiiltävä, puolikiiltävä tai himmeä. Puun eläminen halkaisee helposti kovan maalipinnan.

Hoito ja suojaus

Nihkeä- tai kosteapyyhintä neutraalissa pesunesteessä kostutetulla siivouspyyhkeellä. Kosteapyyhinnän jälkeen pinta on hyvä kuivata. Kiiltävä pinta suojataan ainoastaan silloin tällöin ohuelti kalustevahalla. Pinnoille asetettavien laitteiden kuminastat tulisi korvata huopanastoilla tai muulla värjäämättömällä materiaalilla.

Tahrojen poisto

Kaikille tahroille ensin laimentamaton neutraali pesuneste. Väritahrat ja veteen liukenemattomat tahrat poistetaan mineraalitärpätillä tai denaturoidulla spriillä, mutta varovasti, koska kaikki pinnat eivät kestä käsittelyä. Aineen sopivuus kannattaa testata näkymättömään kohtaan. Lopuksi pyyhitään kostella ja kuivataan.

Varottava

 • Hankaavia siivousvälineitä ja -aineita
 • Himmeän pinnan voimakasta hankausta, sillä pinta alkaa helposti kiiltää
 • Vahvasti emäksisiä ja happamia puhdistusaineita
 • Voimakkaita liuottimia, kuten asetonia ja tinneriä
 • Värjääviä nesteitä
 • Runsasta veden käyttöä ja pitkäaikaista nesteen vaikutusta
 • Kuumia esineitä, kuumaa vettä tai kahvia

 

LAKATTU PUUPINTA

Lakka on läpinäkyvän kalvon muodostuva pintakäsittelyaine, jonka kiiltoaste vaihtelee. Lakatussa pinnassa pienet kulumat eivät näy yhtä hyvin kuin maalipinnassa. Ennen lakkausta puupinta voidaan petsata. Petsauksella saadaan puun syyt kauniimmin esille, sopivampi värisävy tai erilaisia tummuusasteita.

Hoito ja suojaus

Nihkeä- tai kosteapyyhintä neutraalissa pesunesteessä (esim. astianpesuaineliuos) kostutetulla siivouspyyhkeellä. Kosteapyyhinnän jälkeen pinta on hyvä kuivata. Pidä kemikaalien vaikutusaika mahdollisimman pienenä. Himmeät ja puolihimmeät pinnat ovat arimmat. Vältettävä hankausta, sillä pinta voi alkaa kiiltää. Pinnoille asetettavien laitteiden kuminastat korvattava huopanastoilla tai muulla värjäämättömällä materiaalilla.

Tahrojen poisto

Kaikille tahroille ensin laimentamaton neutraali pesuneste. Väritahrat ja veteen liukenemattomat tahrat poistetaan mineraalitärpätillä tai denaturoidulla spriillä, mutta varovasti, koska kaikki pinnat eivät kestä käsittelyä. Aineen sopivuus kannattaa testata näkymättömään kohtaan. Lopuksi pyyhitään kostella ja kuivataan. Kalustevahalla hangataan varovasti erittäin pahoja tahroja, samoin kuin kuumuuden ja kosteuden jättämiä jälkiä.

Varottava

 • Hankaavia siivousvälineitä ja -aineita
 • Pinnan epätasainen mekaaninen rasitus johtaa usein epätasaiseen kiiltoon
 • Vahvasti emäksisiä sekä happamia puhdistusaineita
 • Voimakkaita liuottimia, kuten asetonia ja tinneriä
 • Vahojen käyttöä, koska niiden poistaminen tarvittaessa saattaa aiheuttaa vaikeuksia
 • Kuumia esineitä tai kuumaa vettä
 • Runsasta veden käyttöä ja pitkäaikaista nesteen vaikutusta
 • Värjääviä nesteitä, erityisesti kahvia
 • Syviä naarmuja, joiden kautta rasva voi tunkeutua puuhun
   

ÖLJYTTY PUUPINTA

Käsittelemätön puupinta voidaan öljytä. Öljy tasoittaa ja syventää puun väriä ja lisää sen kosteudenkestoa. Öljykäsitelty pinta kestää rajoitetusti alkoholia, nesteitä ja lämpöä. Jos käsittely tehdään esim. vernissalla tai pellavaöljyllä, on öljyiset kangaspalat ehdottomasti joko poltettava tai upotettava veteen, koska öljyä sisältävä kangas saattaa syttyä itsestään tuleen.

Hoito ja suojaus

Kuiva- ja nihkeäpyyhintä siivouspyyhkeellä. Puupinta öljytään muutaman kerran vuodessa esimerkiksi kalusteöljyllä. Öljy hierotaan puhtaaseen ja kuivaan puupintaan voimakkain pyörivin liikkein. Öljyä levitetään niin moneen otteeseen kuin puu pystyy sitä imemään. Ylimääräinen öljy hangataan pois pinnan kuivumisen jälkeen kuivalla siivouspyyhkeellä tai pinta pestään kevyesti. Liian usein suoritettu öljyäminen tekee pinnan tahmeaksi, jolloin lika ja pöly tarttuvat siihen herkästi.

Tahrojen poisto

Tahrat poistetaan neutraalilla pesunesteellä, vaikeimmissa tapauksissa mineraalitärpätillä tai hiomapaperilla kalusteöljyn kanssa. Vaikeisiin tahroihin voi kokeilla hankaavaa pesuainetta, jonka jälkeen puhdistettu kohta on öljyttävä uudelleen.

Varottava 

 • Hankaavia siivousvälineitä
 • Vahvoja emäksisiä puhdistusaineita
 • Runsasta veden käyttöä
 • Teräviä esineitä
 • Värjääviä nesteitä

 

VAHATTU PUUPINTA

Käsittelemättömän puupinnan vahaamiseen käytetään huonekaluvahaa tai mehiläisvahaa. Pinta on altis värjäytymään tahroista, mutta tahrakohta on korjattavissa uudelleen. Vahattu pinta on jonkin verran kiiltävämpi kuin öljytty pinta.

Hoito ja suojaus

Kuiva- tai nihkeäpyyhintä siivouspyyhkeellä. Vahaus nukkaamattomalla siivouspyyhkeellä. Tahrat ja vesijäljet poistetaan vahalla.

Varottava

 • Värjääviä aineita
 • Kuumuutta

 METALLI

Huonekaluissa ja niiden osissa käytetään usein metallia, terästä, ruostumatonta terästä, kuparia ja messinkiä. Metallipinnat voivat olla pinnoitettuja tai pinnoittamattomia.

PINNOITETTU METALLI

JAUHEMAALATTU PINTA

Jauhemaalaus on pinnoitusmenetelmä, jossa kemiallisesti karhennetun metallin pintaan aikaansaadaan kulutusta kestävä maalipinta.

Hoito ja suojaus

Nihkeä- tai kosteapyyhintä neutraalissa pesunesteessä (esim. astianpesuaineliuos) kostutetulla siivouspyyhkeellä. Kostepyyhinnän jälkeen pinta on hyvä kuivata.

Tahrojen poisto

Laimentamattomalla neutraalilla pesuaineella, minkä jälkeen kosteapyyhintä ja kuivaus.

Varottava

 • Happamia puhdistusaineita
 • Voimakkaita liuotepuhdistusaineita


Lähde: Puusepänteollisuuden Liitto ry / Huonekalujaosto

TAKAISIN YLÖS