Puhelintilaukset:
0201 211222 klo 11-19

Valintaopas sohvan ostoon

Julkaistu: September 09, 2020

Mikä olisikaan mukavampaa kuin käpertyä sohvalle lämpimän viltin alle ja rentoutua. Miellyttävän ja kestävän sohvan valitseminen edellyttää kuitenkin tarkkaa harkintaa. Tärkeintä on, ettet tee impulssiostosta. On hyvä tietää, mitä olet ostamassa, sillä sohva on yksi kodin käytetyimmistä huonekaluista. Laadukkaasti valmistettu sohva on mukava ja tukeva. Lisäksi sohvan valinnassa on tehtävä päätös sopivasta tyylistä, muotoilusta, verhoilusta sekä runko- ja pehmustemateriaaleista. 

Tässä sohvan osto-oppaassa luetellaan tärkeimmät huomioon otettavat seikat, jotta sohvahankinnan jälkeen voit luottavaisin mielin upota uudelle sohvallesi!

 

Huoneen muoto ja koko

Mittaa alue, johon uuden sohvan tulisi sopia. Huomioi mitatessasi myös huoneen koko ja muoto. Jos sinulla on esimerkiksi kapea tai pieni olohuone, sinne ei kannata sijoittaa valtavaa sohvaa, joka vie koko tilan.

Kun olet valinnut sohvan, joka mielestäsi sopii tilaan, tarkasta sohvan mitat ja merkitse ne lattialle narulla. Tällä tavoin voit varmistaa, että sohva sopii olohuoneeseesi - samalla varmistut myös siitä, että sohvan ympärille jää tarpeeksi tilaa liikkumiseen.

Vinkki: Toinen tärkeä asia on varmistaa, että sohva mahtuu sisälle asuntoon ja suunniteltuun huoneeseen. Jos asunnossasi on kapeita oviaukkoja tai sinne pääseminen edellyttää hissin tai portaiden käyttöä, varmista, että sohva voidaan siirtää haluttuun paikkaan.

 

Rungon materiaali ja rakenne  

Pitkäikäisen sohvan salaisuus on vankka runko. Puurunko on yleisesti tukevin ja kestävin vaihtoehto - varsinkin jos se on valmistettu korkealaatuisesta uunikuivatusta puutavarasta. 

Laadukas sohvan runko tulee olla koottu puutapeilla tai nauloilla – vältä niiteillä tai liimalla koottuja runkoja. Jalkojen on hyvä olla joko osa runkoa tai kiinnitettynä runkoon tukevasti. Metalliset rungot voivat olla tarpeen, jos sohva on hyvin leveä. Metallirungot kuitenkin tekevät sohvasta raskaan ja vaikeasti liikuteltavan.

 

Mukavuus

Uusi sohva on yleensä juuri niin hyvä kuin miltä se tuntuu ja näyttää. Siitä huolimatta voi käydä niin, että juuri oikealta tuntuva sohva väsähtää ajan myötä. Tarkista, mitä verhoilun alla tapahtuu. Sieltä löydät todellisen vastauksen sille, kuinka pitkä sohvan käyttöikä on. Ota siis huomioon myös tyynyjen täytteet, sillä niillä on valtava merkitys sohvan käyttöikään.

 

Tyynytäytteet

Kalleimmat selkä- ja istuintyynyjen täyteaineet ovat höyhen ja untuva, mutta sataprosenttisesti untuvalla täytetyt tyynyt vaativat paljon pöyhimistä ja taputtelua, jotta niiden muoto säilyy. Täysin untuvatäytteiset tyynyt sopivat paremmin selkätyynyiksi.  

Istuintyynyjen tulee olla kiinteät ja niiden tulee palautua alkuperäiseen muotoonsa puristamisen jälkeen (elleivät ne ole untuva- tai höyhentäytteisiä). Vaahtomuovityynyt ovat edullisimpia, mutta ne voivat litistyä nopeasti, jos vaahtomuovin tiheys on pieni. Hyvä valinta istuimille ja selkänojille on suuritiheyksinen vaahtomuovi, joka on kääritty joko untuvaan tai jopa (edullisempaan) polyesteriin. Hyvä valinta istuimille sekä selkänojille on tiheään puristettu vaahtomuovi, tai tiheään puristetun vaahtomuovin sekä untuvan yhdistelmä. Myös pussijousitettu istuin on hyvä vaihtoehto. Edullisempia  vaihtoehtoja ovat vanu ja vaahtomuovi, jonka materiaalitiheys on pienempi.

Selkätyynyjen järjestys

Sohvassa on yleensä yksi seuraavista selkätyynytyyleistä.

  • Kiinteä selkänoja (suosittu 1950-luvun malleissa)
  • Tyynyllä varustettu selkänoja (yleisin tyyli, jossa on usein T-muotoinen selkätyyny, joka kaartaa käsivarsien ympärille)
  • Irtotyynyt (useita tyynyjä, jotka peittävät pehmustetun takarungon)

 

Tyyli

Valitse sohvan tyyli huoneesi sisustuksen mukaan. Matala sohva sopii moderniin sisustukseen. Korkeammalla selkänojalla varustettu sohva sopii paremmin perinteisempään kotiin. 

Kulmasohvat Jos sinulla on suuri perhe tai luonasi käy usein vieraita, harkitse useasta osasta koostuvaa sohvaa, joka voidaan koota L- tai U-muotoiseksi, jotta kaikki voivat istua yhdessä. Tämän tyyliset sohvat kannattaa hankkia kestävällä kankaalla – varsinkin, jos sinulla on myös lemmikkejä.

Hyviä valintoja ovat nahka, kestävä synteettinen mikrokuitu ja šenilli. Mekanismisohvat ovat loistavia rentoutumiseen ja sopivat erityisen hyvin kotiteattereihin. 

Napit Sohvan pehmusteissa voi olla nappeja. Napit ovat klassinen lisä sohvaan, ja niitä on erityylisissä sohvissa, esim. ranskalaisissa sohvissa, Chesterfield-sohvissa ja 1950-luvun moderneissa sohvissa.  

Napit pysyvät muodissa, ja ne ovat näyttäviä kaikenlaisissa kodeissa, kun kangas on yksivärinen. Nämä sohvat ovat yleensä hiukan kalliimpia johtuen suuremmasta työmäärästä.  

Vinkki: Harkitse uudelleen, jos olet ajatellut napeilla varustettua sohvaa lapsiperheeseen, koska nappikohdat saattavat kerätä leivänmuruja.

Moduuli Moduulisohvia on saatavana erikokoisina, ja niillä on monia etuja. Koska moduulisohvat koostuvat useista osista, ne ovat suhteellisen pienikokoisia ja maksimoivat huoneen tilan. 

Joustavuutensa ja monipuolisuutensa ansiosta moduulisohvat voidaan asetella oman mielen mukaan. Omien yhdistelmien luominen on myös mahdollista. Voit lisätä esimerkiksi kahden ja kolmen istuttavasta sohvaosasta tehtyyn L-muotoiseen sohvaan divaaniosan, jota voidaan edelleen laajentaa päätyosalla.

(Moduulit ovat yksittäisiä erikokoisia ja -muotoisia paloja, joita yhdistelemällä saadaan erilaisia kokoonpanoja. Tämä mahdollistaa juuri omaan tilaan ja tarpeeseen sopivan sohvan suunnittelun)

Matalat sohvat Rentoutumiseen kannustavissa sohvissa on yleensä useita muhkeita tyynyjä, leveä runko ja pehmeät käsinojat. Lisäksi tällaiset sohvat toimitetaan usein erilaisina osina tai moduuleina, mikä tarkoittaa, että sohva voidaan kuljettaa toiseen kotiin tai asuintilaan erillisinä kappaleina ja koota uudelleen eri tavoin. 

 

Käsinojat

Valitse haluamasi käsinojatyyli. Riittääkö, että ne ovat tarpeeksi pehmeitä käsivarsien lepuuttamiseen vai tarvitaanko lisäpehmeyttä torkkumiseen? 

Jotkut pitävät kulmikkaista käsinojista, toiset pyöreistä. Leveät käsinojat sopivat nykyaikaiseen tyyliin, etenkin matalimmissa sohvissa, mutta ne vievät huomattavan enemmän tilaa. Korkealla selkänojalla varustetussa sohvassa on usein kapeat käsinojat, ja jos sohva edustaa klassista tyyliä, se voi olla kaareva tai kuvioitu.

 

 

Verhoilun tyyppi

Jos haluat pitää sohvasi hyvänä vuosikymmenien ajan, oikean verhoilun valinta on yhtä tärkeää kuin korkean laatutason varmistaminen.

Kangas Tukeva puuvilla ja pellava ovat voittajia kestävyydessä, mutta ne voivat nukkaantua parissa vuodessa, jos kankaaseen on sekoitettu synteettisiä materiaaleja. Korkealaatuiset synteettiset mikrokuitukankaat voivat kuitenkin jäljitellä luonnollisten kankaiden sidosta. Ne ovat kestäviä, joten erinomaisia valintoja huonekalukankaiksi. Niissä ilmenee myös vähemmän värin haalistumista. 

Nahka Ylelliset ja käytännölliset aidosta nahkasta valmistetut sohvat täydentävät minkä tahansa kodin sisustusta. Yhdistettynä laadukkaaseen rakenteeseen ne pysyvät mukavina ja tyylikkäinä vuosia. 

Vinkki: Nahka on kestävä materiaali, joka paranee ajan myötä, mutta sitä pitää muistaa myös hoitaa. Käsittele nahkapinnat korkealaatuisella hoitoaineella kerran tai kahdesti vuodessa.

 

Väri ja kuvio  

Jos olet löytänyt unelmasohvasi, mutta et ole varma, mikä väri sopii sisustukseesi, tai et ole vielä tehnyt lopullista päätöstä, valitse neutraali väri. Se sopii todennäköisesti paremmin yhteen myöhemmin sisustuksessasi käyttämiesi värien kanssa. 

Jos sisustuksessasi on pääosin lämpimiä värejä, valitse beigen tai kerman värinen sohva. Harmaa, hiilenvärinen tai valkoinen sohva toimii parhaiten kylmän sävyisessä sisustuksessa. Sisustuksessa värilämpötilat pitäisi olla balanssissa, eli ei pelkkiä lämpimiä tai kylmiä sävyjä.  Kirkkaammat värit voit hoitaa sohvatyynyillä tai peitteillä, jolloin ne ovat helposti vaihdettavissa, kun haluat päivittää värimaailmaa.

Vinkki: Jos sinusta tuntuu, että värikäs sohva sopii kotiisi, valitse sellainen väri, jota on helpompi täydentää trendien muuttuessa. Valitse kangas, jossa on kudottu kuvio, koska ne kestävät yleensä paremmin. Pyydä sohvamyyjältä kangasnäytettä, jonka voit viedä mukanasi. Katso, miltä kangas näyttää luonnonvalossa sekä illalla keinovalossa. Jos haluat ostaa sohvan, jonka aiot säilyttää ikuisesti, vältä ostamasta sellaista, jossa on trendikkäitä kudoksia tai suuria kuvioita, joihin voit kyllästyä myöhemmin.

Vinkki: Kudottu kalanruoto- tai tweed-kuvio kestää hyvin kulutusta ja piilottaa mahdolliset haalistumat tai vauriot.

 

TAKAISIN YLÖS